Concert Luna Amară & Les Nuages în Underground Pub, Iași – Păreri la rece (video)

124

Pe data de 26 noiembrie 2016, în clubul Underground din Iași a avut loc concertul trupei Luna Amară. Acest concert a avut ca scop lansarea ultimului album al trupei, „Aproape„. Totodată, a fost al doilea concert al trupei din orașul Iasi din anul 2016, primul având loc în luna mai, în cadrul festivalului Hangariada. Alături de Luna Amara, a cântat trupa Les Nuages, care i-a acompaniat de-a lungul concertului.

144

În jurul orelor 21:00, în zona clubului era multă agitație. Cu toate că biletul era 30 de lei, era foarte multă lume. Erau cozi atât în dreptul intrării cât și în dreptul garderobei. Culmea, ambele erau organizate, nu era îmbulzeală ca la pomană, numai prin acest lucru puteai să-ți dai seama cu ce lume ok urma să te întâlnești la concert. Odată ce intrai în Underground, nu puteai decât să zâmbești, pur și simplu. Era plin clubul, exact ceea ce are nevoie un concert „underground” – public numeros care să susțină mișcarea. Toată seara au fost prezenți în jur de 250-300 de persoane. În alte cuvinte, a fost atinsă capacitatea maximă a clubului. Un alt lucru de remarcat a fost publicul, nu erau persoane abia trecute de 18 ani, media vârstei era undeva la 25-30 de ani, majoritatea fiind studenți sau persoane de vârsta a doua. Muzica de fundal, deasemenea, foarte bine plasată, era numai rock alternativ înainte de începerea concertului, majoritatea fiind din anii ’90, piese precum „Swallowed” de la Bush auzindu-se și încântând lumea prezentă.

Concertul propriu-zis a început după ora 22:20. Prima piesă a serii a fost „Lume Oarbă„. Până aici, nimic ciudat, dar următoarele piese au fost „Albastru” respectiv „Roșu Aprins„. Acele piese de obicei se auzeau la finalul concertului, nicidecum la începutul acestuia. După terminarea piesei „Roșu Aprins„, alături de băieții de la Luna Amară au urcat fetele de la Les Nuages. Împreună, au cântat integral tot albumul „Aproape”. Prima piesă cântată a fost chiar prima de pe album și cea care dă titlul – „Aproape„. A urmat apoi „Duși de val„, o piesă cântată împreună cu Dorin Ghiuta, organistul formației Luni La Teatru. Acea trupă este din Bacău și a cântat în deschiderea multor concerte semnate Luna Amară. Au urmat piesele „Prea Târziu„, „Lampione” și „Pene„. Cu toate că noul album „Aproape” este de tip semi-acustic, se puteau remarca influențe din fiecare album al trupei Luna Amara, aveai aceleași senzații profunde ca-n albumul „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” cât și sentimente ceva mai dure ce le poți regăsi în piese de pe „Asfalt„, „Loc Lipsă” sau „Pietre În Alb„. Un lucru remarcat de Nick Făgădar, solistul trupei Luna Amară, a fost faptul că publicul nu se manifesta în vreun fel sau altul. După terminarea piesei „Lampioane„, el a zis că-i ciudat că e atâta liniște, dar apreciază faptul că ei ascultă fiecare piesă în parte. Totodată, a menționat că finalul concertului va fi „electric”. Ce-i drept, albumul „Aproape” nu e nicidecum un album pentru făcut headbang sau mosh-pit, e semi-acustic înainte de toate, iar tot ceea ce este acustic, în mod automat este mai profund, mai lăuntric. Pe durata cântării albumului „Aproape”, se putea vedea clar pe fețele oamenilor prezenți că ei ascultă, judecă și încearcă să extragă cu adevărat părțile pieselor în care pur și simplu se regăsesc.

A urmat piesa „Doar noi doi„, singura piesă de pe acest album ce are și un videoclip oficial. Puteai observa cu ușurință că partea stângă a scenei cânta versurile primei strofe și începea să se răspândească în tot clubul. A fost cea mai cântată piesa de pe acest album, dar totuși, nu și cea mai profundă. Ultima piesă de pe album a fost „Prieteni călatori„. Nick a menționat înaintea acesteia că este „în memoria lui Ionuț„. În momentul acelei piese, pe scenă se afla Nick, Dorin din Luni la Teatru și trupa Les Nuages. „Prieteni călatori” este genul de piesă ce este tristă, profundă, melancolică și nostalgică în același timp. E cea mai completă piesă de pe acest album. Totuși, un vers îți rămâne imprimat în cap. La un moment dat se poate auzi „Pietre albe în asfalt, locuri lipsă mi le ard – pentru voi„, ceea ce este clar o referință la discografia Luna Amară. Este o experiență totală să asculți albumul „Aproape” live, mai ales cântat alături de o trupă ca Les Nuages. S-a contopit perfect cu piesele de pe „Aproape”, a fost exact „punctul de pe i” din aceste piese.

După terminarea piesei „Prieteni călatori„, Nick a prezentat trupa Les Nuages, ce a fost aplaudată la scenă deschisa. L-a menționat și pe Dorin de la Luni La Teatru, la rândul său fiind aplaudat. Instrumentele s-au schimbat, cele ale trupei Les Nuages fiind coborâte de pe scenă. În tot acest timp, Mihnea Blidariu din Luna Amară făcea un sunet total aleatoriu la chitară ce reușea să țină în continuare publicul captivat. Piesa care a făcut trecerea de la partea acustica la partea electrică a concertului a fost „Luni de fiere„. O piesă mai potrivită nu cred că putea fi cântată. Aceasta începea lent, melancolic, dar se termina într-un mod dur. S-a putut remarca primul headbang al serii. O surpriză totală a fost „Somn„, o piesă rară în concertele Luna Amară, care a fost primită cu mare căldură de fanii prezenți. Comparativ cu piesa originală, a avut o strofă în plus la final cântată de Nick. Culmea, că s-a potrivit perfect, chiar dacă era în „primă audiție” pentru cei prezenți.

Luna Amară are două piese ce le cântă în fiecare concert și nu se află pe vreun album de studio. Acestea sunt „Ciudat” și „Om„. În seara de 26 noiembrie s-a putut auzi „Om„, ceea ce s-a dovedit a fi trecerea perfecta către alte piese precum „Doar tu„, „Oraș„, „Întunecare” sau „În tine tu„. Ultima piesă a serii a fost „Pietre în alb„, publicul prezent fiind de-a dreptul entuziasmat odată cu auzirea primului riff. A fost cântată vers cu vers de cei prezenți, băieții din Luna Amară fiind recunoscători pentru asta. Trupa a coborât de pe scenă, publicul a strigat frenetic „bis, bis„. Ultimele 2 piese de bis au fost de pe primul album al trupei, „Asfalt”. Acestea au fost „Antidot” și „Folclor„. La ultima piesă, Mihnea Blidariu are o parte în care pur și simplu atacă vehement clasa politică actuală. Tura aceasta a fost diferit, a atacat și Biserica Ortodoxă Română, auzindu-se părți în care se făcea o referință clara la Catedrala Mântuirii Neamului, pupatul de moaște sau îndobitocirea poporului prin credință. Fără doar și poate a fost cea mai aclamată parte din tot concertul, la sfârșitul piesei „Folclor” Mihnea coborând de pe scenă și instigând publicul să se manifeste. A fost singurul mosh-pit al serii, dar unul foarte extrem.

Concertul s-a terminat undeva după miezul nopții. A fost unul dintre cele mai mari concerte din aceasta toamnă din clubul Underground din Iași și putem spune că s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Pe toată durata serii, în partea dreaptă a scenei s-a putut găsi o masă de merchandise a trupei Luna Amară, tricourile fiind la prețul de 50 de lei. Albumele erau la prețul de 30 de lei și puteai găsi atât noul material, „Aproape”, cât și albume mai vechi precum „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”, „Pietre În Alb” sau „Live La Conti”. Mai erau și albumele de la Dream Diggers și Autumn Hotel, precum și cartea lui Mihnea Blidariu, „Playlist” la prețul de 20 de lei. Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook a blogului.

Un gând despre „Concert Luna Amară & Les Nuages în Underground Pub, Iași – Păreri la rece (video)

  1. Pingback: Concert Luna Amară & White Walls & The Cursed Strain în Underground Pub, Iași | Hoinar Printre Litere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.