Concert Negură Bunget & Ossific în Underground Pub, Iași – Păreri la rece (video)

În toamna anului 2016, Negură Bunget, în colaborare cu trupe precum Ossific, au pornit într-un turneu european. Acesta avea ca scop 3 lucruri: sărbătorirea a 20 de ani de existență a trupei Negură Bunget și aniversarea de 10 ani a albumului „OM”, considerat cel mai bun album al trupei. Al treilea scop a fost pentru promovarea ultimului material discografic, „ZI„. Noul album, alături de „Tău„, face parte din „Trilogia Transilvăneană„.

Începand cu ora 20:30, a început accesul publicului în clubul Underground din Iași. Accesul s-a făcut în serie de câte 3 persoane, la intrare fiind o masă imensă de merchandise. Aceasta era poziționată între cele două intrări din club și se puteau găsi absolut orice cu Negură Bunget și Ossific, începând de la albume, atât pe CD cât și pe vinyl, tricouri, stickere sau patch-uri cu ambele trupe. În tot acest timp, pe fundalul clubului Underground se auzeau piese precum „Fear Of The Dark” de la Iron Maiden sau „Frantic” de la Metallica, melodii ce aveau ca scop să inducă participantul în atmosfera specifică unui concert metal. În tot acest timp, în barul The Gate de lângă clubul Underground, se auzeau piese de la Negură Bunget. E de menționat că majoritatea oamenilor ce intră în Underground la concerte metal se opresc înainte în barul The Gate. Prețurile sunt mai mici în The Gate decât în Underground, cel puțin la bere este o diferență de câțiva lei.

Prima trupă care a urcat pe scenă a fost Ossific. Este o trupă canadiană de black metal aflată pentru dată în Iași. Lăsând la o parte faptul că este o trupa de black metal, tot concertul a fost întunecat, la propriu. Prezența lor scenică era mai închisă ca de obicei, membrii trupei abia și-au arătat fața pe toată durata concertului. Trebuie menționat că toți membrii aveau o mască într-un fel sau altul, cu excepția solistului, iar acestea erau pe jumătate de față, sau în cazul basistului, fața era acoperită complet. Este un black metal mai atipic ceea ce cânta cei de la Ossific, într-un mod bizar are o tendință ambientală. La un moment dat, solistul trupei a aprins câteva plante uscate în palmele sale. A fost ciudat să vezi o flacără deschisa într-un club, mai ales după cele întâmplate în Colectiv, dar, a fost pentru câteva secunde și era controlată de palmele solistului. Conform unor surse din trupă, acele plante aprinse se folosesc la un anumit ritual de înmormântare. Piesele lor de altfel, au o tendință macabră chiar și pentru black metal. Concertul lor s-a terminat după 45 de minute, timp în care s-au auzit piese precum „…for wisdom„, sau „Conduit„. Pentru Ossific, acest concert a avut ca scop promovarea ultimului lor album, „…as roots burn„, ce fuseseră lansat în septembrie 2016. Totuși, ultima lor piesă a fost „Water Carrier„, fără doar și poate cea mai cunoscută piesă a trupei.

După ora 22:00, a urcat pe scena din Underground cei din Negură Bunget. Albumul nou, „ZI” era atracția principală a acestui concert, trupa începând cu „Tul-ni-că-rind„, Negru, toboșarul trupei, fiind principalul protagonist al piesei interpretate la tulnic în cea mai mare parte. S-au auzit de-a lungul serii foarte multe piese de pe noul album, precum „Brazda Dă Foc” sau „Stanciu Gruiul„. Totuși, cele mai aclamate piese au fost cele vechi, publicul bucurându-se enorm atunci când au auzit primele riff-uri din „Cunoașterea tăcută„. Au urmat și alte piese aclamate, precum „Hora Soarelui„, „Țesarul de lumini„, „Norilor” sau „Nămetenie„. Publicul a fost redus la număr pentru un asemenea concert, în jur de 200 de oameni fiind prezenți. A fost ciudat, de regulă Negură Bunget are sala arhiplină, dar, având în vedere ce evenimente urmau în Iași în următoarea perioadă, în special Rock’N’Iași „Indoor Edition”, se-nțelege prezența mai slabă. Cei din Negură Bunget s-au simțit bine pe scenă, concertul lor durând o oră și jumătate. Ultima piesă a concertului a fost „Dacia Hiperboreană„, fără doar și poate cea mai cunoscută compoziție a trupei. Dar publicul a strigat în mod frenetic „bis, bis” iar cei din Negură au revenit, și au cântat ceva total neașteptat. Ultima lor piesă din acea seară a fost „Țara de Dincolo de Negură” de pe albumul „Vârstele Pământului„, publicul aplaudând la scenă deschisă pe cei din Negură Bunget.

A fost un concert bun, dar, putea fi mai mult public pentru că Negură Bunget chiar merită asta. După concert, cei din Ossific și cei din Negură au stat de vorba cu cei prezenți, majoritatea făcând poze sau luând autografe cu aceștia. Ossific, dacă vreodată mai are turneu în partea aceasta de lume, se vor mai întoarce. Din păcate, a fost ultimul concert Negură Bunget din Iași, cel puțin în formula cu Negru, toboșarul trupei. Acesta a dispărut dintre noi în primăvara acestui an, concertul de pe 1 octombrie 2016 fiind acum unul mult mai special pentru cei prezenți atunci.

Poze de la acest concert găsiți pe pagina de Facebook a blogului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.